De consequenties van een gebroken heup

heupblessure

Per dag worden er gemiddeld 41 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens een gebroken heup. Bij 93% van de breuk is de oorzaak een val. Naarmate we ouder worden, neemt het risico op een gebroken heup toe. Maar wat zijn de verdere consequenties? Dat lichten we graag verder toe!

Kerncijfers bij een gebroken heup

Binnen de leeftijdsgroep 55 – 64 jaar is de kans op een gebroken heup bij een val bij mannen 1 op de 3900 en bij vrouwen 1 op de 2100. In de leeftijdsgroep boven de 84 is de kans bij mannen 1 op 74 en bij vrouwen 1 op 49. De directe medische kosten bedragen gemiddeld €22.000, wat jaarlijks in Nederland neerkomt op ruim 300 miljoen euro. Veel vallen hebben een grote impact op de leefstijl en woonomgeving, waardoor veel mensen niet terug kunnen naar de oude woonomgeving. Een grote groep van de mensen die vallen, hebben blijvend hulp nodig door hun breuk. Hierdoor verruilt bijna de helft de huidige woonsituatie voor een woning in een verzorgings- of verpleeghuis. Een gebroken heup zorgt bij de oudere leeftijdsgroep in veel gevallen Dat ze minder valide raken.  

Oorzaken

De meeste ouderen hebben vóór de val al verschillende klachten. Denk daarbij aan een te hoge of juist te lage bloeddruk, suikerziekte, vergeetachtigheid of problemen aan het hart of de longen. Door deze klachten kan het zijn dat iemand duizelig of verward raakt. Medicatie kan dat versterken. Daarnaast is de botstructuur van ouderen veelal verslechterd. Alles bij elkaar vergroot het risico op een val waarbij de heup breekt.

25% van de 80-plussers kampt met dementie volgens Alzheimer Nederland. Dit heeft ook effect op hoe u beweegt. Mensen met dementie tillen vaak minder goed hun voeten op. Daarnaast is vaak het evenwicht en reactievermogen van deze groep verminderd. Een val is dan al snel gemaakt.

Impact val verminderen

Om de impact van de val te verminderen zijn er speciale heupbeschermers ontwikkeld. Dit zijn broekjes die onder de kleding gedragen worden. De broeken met heupbescherming zijn zo gemaakt dat ze het risico op een breuk voorkomen. Als een soort airbag absorbeert het broekje namelijk 60% van de impact bij een val.

Revalideren

Slechts 20% van de mensen die een heup breekt, functioneert na een jaar weer op het oude niveau. Niet iedereen is in staat om een revalidatieprogramma te volgen. Mensen die dat wel kunnen, krijgen vaak oefeningen mee om valangst te overwinnen. Er op uitgaan en dagelijks bewegen is namelijk enorm belangrijk tijdens de revalidatie. Ook in dit stadium is een heupbescherming handig om de valangst te overwinnen en sneller te revalideren.

 

Comfortable heupbescherming

Met de heupbescherming van Comfortable voorkomt u 60% van de impact op de heupen bij een val. Wilt u meer weten over ons assortiment? Neem contact met ons op! We helpen u graag.

Bekijk onze producten