Comfort Hip Protector - Comfortable Nederland

Comfort Hip Protector Verklein eenvoudig het risico op een heupbreuk

vanaf € 62,50 inclusief B.T.W.

Ieder jaar breken ongeveer 15.000 mensen in Nederland hun heup. Eén van de oorzaken is osteoporose, ook wel botontkalking of poreus bot genoemd. Mensen boven de 60 jaar vormen het merendeel van de risicogroep.

Osteoporose is niet de enige oorzaak van heupbreuken: ziektes zoals Parkinson, dementie en gewrichtsaandoeningen verhogen eveneens het risico hierop.

  • Grote schokopvang, >60%  valkracht reductie
  • Hoog draagcomfort, dag & nacht draagbaar
  • Uitneembare beschermelementen
  • In drie kleuren leverbaar
  • Gesloten of open kruis broekjes

Hoe te voorkomen?

Het idee is simpel: als de meeste schade aan heupen ontstaat door een val, is de kans op preventie het hoogst door de schok van zo’n val op te vangen.

Met dit uitgangspunt, ter voorkoming van een hoop ellende voor ouderen en van hoge kosten voor de gezondheidszorg, is Loek Bos van Lyds International een aantal jaren geleden aan de slag gegaan.

De Stichting Consument en Veiligheid en de Osteoporose Stichting ondersteunen de door Lyds ontwikkelde Hip Protector, gebaseerd op een sterk schok dempende afgeleide van het door NASA in spaceshuttles toegepaste bekledingsmateriaal SANDS.

Comfortable Nederland heeft deze activiteiten van Lyds International overgenomen.

Het materiaal

Slim en licht materiaal

SANDS is een van oorsprong dun en zeer elastisch materiaal dat zich in verbeterde vorm slim en huidvriendelijk aanpast aan de contouren van het menselijk lichaam. Uit laboratoriumtests is gebleken dat het materiaal maar liefst 60% absorbeert van de schok veroorzaakt door een val.  In de Comfort Hip Protector is het schokabsorberende materiaal verwerkt op de kritieke plekken in de heupvlakken van een elastische, katoenen onderbroek.

Laag risico

De hoge schokabsorptie van de Comfort Hip Protector verlaagt het risico op heupbreuken aanzienlijk. Testen in de thuiszorg hebben zelfs aangetoond dat dragers meer zelfvertrouwen ontwikkelen in hun bewegingsvrijheid. Voor mensen met een incontinentieprobleem is er ook een broekje met open kruis beschikbaar. De Stichting Consument en Veiligheid is blij met de vinding.

Hoog draagcomfort

De katoenen onderbroek is dun en elastisch en de zachte, flexibele beschermingselementen zijn nog geen centimeter dik. Tezamen zorgen zij voor een hoog draagcomfort. Zelfs ‘s avonds en ‘s nachts, de dagdelen waarin de meeste botbreuken ontstaan, worden de zachte comfortabele elementen probleemloos gedragen!

Download hier de brochure

Toepassingen

De Comfort Hip Protector is in allerlei situaties een prettige hulp of een prettig preventie middel.

thumb6Dagelijks gebruik

Comfortabel als valbeschermer in het dagelijks gebruik.

thumb6Voor de actieve senioren

Voel u zeker en beschermd tijdens de sportieve activiteit.

thumb6Voor zorg behoevenden

Tijdens de verzorging of revalidatie

Onderzoek

De meeste 55-plussers vinden valpreventie eigenlijk een vervelend onderwerp. Het is echter wel een serieus probleem dat de nodige aandacht verdient. Jaarlijks overlijden gemiddeld 1.700 mensen van 55 jaar en ouder nadat ze zijn gevallen.

Daarnaast is een val er de oorzaak van dat jaarlijks gemiddeld 88.000 van 55 jaar en ouder op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis worden behandeld, dit zijn 240 slachtoffers per dag!  Bij 31.000 55-plussers blijkt het letsel zo ernstig dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis voor verdere behandeling. In 15.000 gevallen gaat het om een heupfractuur!

Naast de ernst van de ongevallen en de hoge medische kosten, hebben valongevallen ook gevolgen voor de ervaren zelfstandigheid zoals ervaren door  55-plussers. Zij voelen zich na een val minder zelfstandig en banger om weer te vallen. Dat leidt vaak tot grotere onzekerheid en soms een nieuwe val. Een heupbeschermer kan het zelfvertrouwen vergroten en helpt senioren om mobiel en zelfstandig te blijven.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat heupbeschermers de kans op heupfracturen en andere gevolgen van een zijwaartse val aanzienlijk verlagen.
In het geval van de Comfort Hip Protector wordt maar liefst 60% van de energie die vrijkomt bij een val geabsorbeerd.

Professor van Balen

Technisch onderzoek Infratonic

Onderzoek Universiteit van Groningen

 

Desalniettemin sluit een heupbeschermer de kans op een botbreuk nooit geheel uit.

Een terugkerend probleem dat uit de onderzoeken naar voren komt, is dat heupbeschermers vaak slecht gedragen worden. Als redenen worden genoemd: een gebrek aan comfort, zichtbaarheid onder kleding, huidirritatie door druk van de beschermingselementen, knellende taillebanden en “broeien” onder kunststofonderdelen. Ook het aan- en uittrekken van het systeem wordt soms als belastend ervaren.

Een preventief middel biedt uiteraard alleen bescherming als het daadwerkelijk gebruikt wordt. Daarom hebben wij extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid, (on-)zichtbaarheid en het comfort.  De Comfort Hip Protector is zó comfortabel dat u het broekje dag en nacht aan kunt houden.

Voor senioren die continu gebruik van een heupbeschermer toch bezwaarlijk of niet nodig vinden, is het advies om een heupbeschermer te dragen bij  omstandigheden met een verhoogd valrisico. Denk bijvoorbeeld aan gladheid/ijzel of wanneer u gaat sporten.

  • “ If hip protectors would be distributed in care or nursing homes and the elderly would actively be encouraged to wear them, the number of hip fractures would go down by 40%. This is the conclusion of a scientist of Hamburg University. ”

  • “ Er zijn ook onderbroeken met beschermkussentjes bij de heupen: het kan veel ellende voorkomen ”

  • “ De broek heeft aan beide kanten een zachte verdikking die de val moet breken. Uit onderzoek in andere landen bleek dat de heupbroek effectief is en er relatief minder ouderen iets breken ”

Beschikbare kleuren

De Comfort Hip Protector is op dit moment verkrijgbaar in drie kleuren:  Wit,  Zwart en Huidskleur.

Beschikbare maten

Maat indicatie Maat (Europa Heupomvang (cm)
S 36-38 85-95
M 40-42 95-105
L 42-44 105-115
XL 46-48 115-130
XXL 50-52 130-145

Wasvoorschriften

Verwijder de beschermelementen uit de onderbroek en was de broek bij een temperatuur van 60ºC of 90ºC.

De onderbroek is gemaakt van 95% katoen en 5% elasthan.  Bij de eerste wasbeurt kan de onderbroek maximaal 8% krimpen.

De onderbroek(en) kan met de beschermelementen worden gewassen op een temperatuur van maximaal 60ºC ,  echter raden wij u aan om de bescherm elementen seperaat te wassen op de hand bij een temperatuur van 40ºC. De beschermelementen worden zacht bij warmte en kunnen onder het gewicht van de andere was in de machine breken. De beschermelementen mogen om die reden ook niet in de droger en mogen niet in aanraking komen met chloor.

Wat is de Comfort Hip Protector?

De Comfort Hip Protector is een onderbroek voorzien van beschermende elementen die wordt gebruikt ter voorkoming van heupfracturen. Deze wordt veel gebruikt door mensen die lijden aan osteoporose, Parkinson, dementie en mensen met gewrichtsaandoeningen. Door het dragen van de Comfort Hip Protector wordt de kans op een breuk aanzienlijk verkleind.

Hoe werkt de Comfort Hip Protector?

In de onderbroek zitten op de heupvlakken beschermelementen van het specifieke materiaal “SANDS ” waardoor, indien u valt, zeker 60% van de val wordt opgevangen.

Wanneer draag je zo’n onderbroek?

In principe het hele etmaal. Dus dag en nacht. De ervaring leert dat de meeste valrisico’s zich voordoen in de avonduren en s’ nachts. Bent u nog goed ter been en sportief maar behoort u wel tot de risicogroep, draag dan de onderbroek in ieder geval tijdens het sporten.

Moet er over de Comfort Hip Protector speciale kleding worden gedragen?

Dit is niet nodig, want het materiaal is zo dun en flexibel dat het comfortabel en nagenoeg onzichtbaar kan worden gedragen.

Heeft het materiaal speciale wasvoorschriften?

Nee, de broekjes zijn gewoon mee te wassen in de wasmachine, zelfs op 90 °C. In dit geval dient u wel de beschermelementen te verwijderen omdat deze maar tot 60 °C mogen worden gewassen.

Zijn de kosten van deze preventieve zorg voor eigen rekening?

Diverse verzekeraars vergoeden een deel van de kosten in een aanvullend pakket. Controleer dit in uw polis of vraag het na bij uw verzekeraar.